Musical Hair

Op 2 januari 1970 ging de Engelstalige musical Hair in première in Amsterdam. Naast het Olympisch stadion was een grote tent gebouwd waarin dagelijks de opvoeringen plaats vonden. Op 7 februari 1970 was een buslading Nivonners uit Wolvega naar Amsterdam vertrokken en woonde een optreden bij.

Hair is van oorsprong een Amerikaanse off-Broadway-musical en voor het eerst opgevoerd in 1967. Thema’s: hippie-idealen, liefde, vrede en seks. Veel flower power dus.

Nederlandse acteurs speelden mee, zoals Bill van Dijk en Natascha Emanuels. De begeleidingsband bestond uit Jan Akkerman, Hans Vleuver, Thijs van Leer en Hans Hollestelle en musici uit het VARA Dansorkest.
Bekende namen dus; binnen een maand stond Thijs met zijn begeleidingsband in Irene (21 februari 1970) en later voegde Jan Akkerman zich hier ook bij en werd de naam van de band Focus. Ook zij betraden het podium van Tukkel.

Bij bepaalde groeperingen was de musical controversieel, ook omdat vlak voor de pauze de hele cast blood op het podiom stond. Heilsoldaten protesteerden tijdens de voorstellingen vanuit de zaal tegen de musical.
In Nederland werd het Comité ter Verhindering van de Nederlandse Opvoering van de Musical Hair opgericht. Karel Nufaer van het Comité vond dat de musical pretendeerde een beeld te schetsen van de hippe jeugd, dat volgens hem niets te maken had met ‘de werkelijke progressieve swingende jeugd’. Dat kon echt niet, zo zei hij tegen De Tijd. ‘Het is vals, helemaal vals. Hip is een commercieel woord geworden.’

In 1971 demonstreerde de crew bij de strafgevangenis van Scheveningen voor de vrijlating van Rinus Wehrmann, de dienstplichtig soldaat die had geweigerd zijn haar te laten afknippen. Toen ze later Wehrmann in de zaal hadden, vroegen ze het overige publiek hem een staande ovatie te brengen, hetgeen gebeurde  (periode dat Peter Kranendonk –nivon- actief was in de Bond van Dienstplichte Militairen en zijn naam de voorpagina van De Telegraaf haalde….)