TRIO THIJS VAN LEER

Trio Thijs van Leer werd in 1969 opgericht. De naamgever had een tweetal topmuzikanten (Martin Dresden en Hans Cleuver) om zich heen en gedrieën ondersteunden zij onder meer Ramses Shaffy en Liesbeth List. Op het Nivon jongeren pinksterkamp 1969 (in Eerbeek) traden zij ook op. Geweldig. Reden om dit trio te boeken voor Tukkel II. Naast Cuby & The Blizzards speelden zij het dak van de sporthal. Een bekend middenstander uit Wolvega (die een nogal uit de kluiten gewassen meubelbedrijf bestierde) moest iemand even tussendoor naar huis brengen, maar kwam met gezwinde spoed terug om verder niets te missen van dit trio. “Fenomenaal”, zoals hij verwoordde. In de ban van het trio. Het nummer dat onder Focus bekendheid kreeg, maar al lang bestond, werd ook in Wolvega gespeeld: SYLVIA (zie klip hieronder)

Vermoedelijk had er voordien niet een ZO muzikale band in Wolvega opgetreden.

Thijs en Hans waren ook toegevoegd aan de huisband voor de musical Hair in Amsterdam, die in de RAI vanaf begin januari 1970 werd opgevoerd. Voor Neerlands Hoop in Bange Dagen werd een begeleidingsgroep voor de kerstsingle “Zeven ballen en een piek” gevormd, waarin ook Jan Akkerman en Thijs van Leer plaats namen. Zo ontstond de samenwerking tussen hen. 

In 1970, na een tweede optreden op 21-2-1970 in gebouw Irene als trio Thijs van Leer kwam Jan Akkerman bij de band. De naam werd gewijzigd in Focus. (zie verder Focus)

trio thijs van leer

Trio Thijs van Leer - Sylvia