Kruimelpad

Om een beeld te vormen van de geschiedenis van "Ons Honk" worden hieronder archiefstukken weergegeven. Hoop is dat er meer mensen zijn die nog het e.e.a. beschikbaar hebben en ons dat toesturen.
Alles kan gestuurd worden aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Foto's van Ons Honk en omgeving zijn te vinden in het fotoalbum. 
En we hebben een "Verbouwingskrant" van begin jaren 80 op onze site staan!
Verder hebben Phil Tokkie en Harm de Boer al eens herinneringen opgehaald. Die vind je hieronder.


nivonlogo80Nog wat verhalen over het oude Ons Honk.Ik zag bij de foto's van Ons Honk jullie verhaal over de open haard.

In de jaren '50 zijn in de grote zaal, in de kleine zaal en in Het Probleem al olie-kachels aangelegd. Toen in Het Probleem de oliekachel in 1971 een schoorsteenbrand had veroorzaakt werden deze kachels vervangen door 2e hands gevel-gas-kachels. Ikzelf heb als kind in de jaren 50 en 60 een aantal kerstkampen meegemaakt in Ons Honk. De open haard werd dan nauwelijks aangestoken. Soms was het zo koud dat er in de slaapkamers 's-ochtends bloemen op de ramen zaten en ijs op het bed lag. Een aantal mensen legden bakstenen op de rand van de oliekachels. Als die heet waren werden ze in krantenpapier gepakt en in bed gelegd. Een kruik voor de hele nacht.

De kerstkampen hadden eigen tradities; Een kerstboom en de kerstman met cadeautjes voor de kinderen. Aan het begin van het kamp werd een grote kaars (wel 1 meter) aangestoken door de oudste en aan het eind uitgeblazen door de jongste. "De vlam van vriendschap" moest het hele kamp branden. Na het diner op 2e kerstdag kwamen de 3 koningen een lied zingen en geld ophalen voor de onderhoudspot van Ons Honk.

Phil Tokkie

nivonlogo80Hoi Phil,

Wat een rijke historie heb je opgebouwd met OH. Dat er een krant was verschenen heb ik nooit geweten. Echt goed. Ademt de sfeer van toen helemaal uit.

Tja, de verbouwingen waren "intens".
In "mijn beheerderperiode" werd de grote schuur als vervanging voor de paardenstal met hooizolder gebouwd, evenals de verbouwing van de receptie. Met veel dank aan Jan Willem Altena en zijn vader die bij Heijmans werkte. Volgens mijn gegevens heeft Heijmans ook nog "steun" gegeven bij de bouw van de nieuwe schuur, maar dat zou ik na moeten vragen bij Jan Willem.

Ook werd in die tijd het gehele centrum voorzien van centrale verwarming. Het waren 2e hands radiatoren, zodat de prijs sterk kon worden gedrukt.

Vanwege de hausse op huur van het gebouw (bezettingsgraad steeg in die periode naar 80%) was het een hele klus om naast je werk of studie "het bedrijf Nivon jongerencentrum" te runnen. Douwe Bangma is ook beheerder geweest, dus diverse herinneringen aan Ons Honk.

In alle belevingen doet het me denken aan CCC Inc. die in Neerkant neersteek. Wantrouwig aangekeken door de lokale bevolking, maar de ban werd gebroken met het opbouwen van een goede relatie met de buurman.Bij OH was er ook een buurman en volgens mij hadden jij en Herbert daar wel contact mee. Maar echt contact met de Vuursche inwoners is er volgens mij nooit geweest. Of kwamen jullie in het dorpshuis dat door een pyromaan, zelf vrijwilliger bij de brandweer in Lage Vuursche, in rook is opgegaan?

Van Dannie Brus kreeg ik door dat het voormalige OH is verkocht aan Topparken en zal worden afgebroken. Dannie probeert voor de fatale ineenstorting in OH een reünie te organiseren.

Harm de Boer

 

 nivonlogo80Ha Harm,

Je schrijft over de buren van Ons Honk. Dat was "Boer Jansen" met zijn familie. Hij huurde dat huis van de diaconie en was zelf boerenknecht.
In de jaren '50 en '60 deed zijn vrouw de was voor Ons Honk. Ons Honk verhuurde beddengoed aan logés in het huis. Dat beddengoed en de hand- en thee-doeken werden door mw. Jansen gewassen. Dat deed ze nog toen Herbert, Jennie en ik beheerders waren. Tot we zelf een wasmachine hadden. Als ze de schone was afleverde zat er een handgeschreven rekening bij, die ze ondertekende met Juffrouw Jansen.

Met bewoners van het dorp hadden we geen contact. Alleen met het postagentschap, waar we regelmatig de opbrengst van overnachtingen en verhuur brachten.
Dat was in de jaren '50 en begin '60 anders. Er waren toen veel winkels in het dorp, Een bakker, een kruidenier (de Centra van de familie Timmer) en een groenteboer, op het hoekje, waar nu de Vuursche Boer zit.
Het restaurant tegenover de Koudelaan was toen een garage met benzinepomp.
Zomers waren er ook winkels op de bungalowparken. Aan het begin van het park De Spar en bij het woonhuis van de familie Kruiswijk op het park Ridderhof.

Nu kun je in Lage-Vuursche geen levensmiddelen meer kopen.

Vriendelijke groet,

Phil Tokkie

 

 nivonlogo80Hier een artikel uit Het volk: dagblad voor de arbeiderspartij SDAP van 07-05-1932 over de opening van Ons Honk.

Met dank aan Phil Tokkie

opening ons honk

 

oh 01
nivonlogo80Een foto uit 1933 met de oorspronkelijke fietsenschuur (deze is rond 1965 vervangen) op de achtergrond. (Phil Tokkie)

 

nivonlogo2

Nivon jongeren Wolvega

info@nivonjongeren.nl