Kruimelpad

Interview met de projectleiderhenk woudstra
Bij aankomst zien we Henk Woudstra koffie halen uit de voormalige burgemeesterswoning aan de Hoofdstraat Oost in Wolvega. Henk is secretaris van de Vereniging Oudheidkamer Weststellingwerf die gevestigd is in deze woning en  projectleider van de expositie “Van Nozems tot Hipsters”.

Het is donderdag 13 oktober 2022 en met de koffie erbij hebben we plaats genomen op de plek waar “Van Nozems tot Hipsters”  wordt uitgebeeld. Dat is naast de voormalige burgemeesterswoning in de opslagruimte van een winkelketen. De koffie smaakt ons goed. Wij zijn vandaag naar Wolvega gekomen om een “goed gesprek” met Henk te hebben over de expositie die –en dat belooft wat- de roerige jaren ’60, '70 en ’80 in de gemeente Weststellingwerf weergeeft.

Het gesprek
Henk laat er geen gras over groeien en één vraag is genoeg om een mooi verhaal te vertellen. Over hoe klein het begon en hoe groot het eindigde. Het idee kwam van Annemieke Kruse en Andries Bosscha. De tijd die nodig was om de voorbereidingen goed af te ronden, waren immens. Honderden werkuren zijn in dit project gestoken.  Maar het resultaat mag er zijn!

Henk: “De ruimte is mooi en ruim genoeg voor deze expositie. Het is een deel van de opslagruimte van supermarkt Poiesz en het was geheel kaal. Dus gaten in wanden dichtmaken, wanden schilderen en de verlichting regelen. nozems hipsters 8De ruimte mochten we voor drie maanden "om niet" gebruiken want op 17 december wordt de expositie beëindigd. Deze werkzaamheden kwamen erbij naast het bepalen en voorbereiden van de inhoud van de expositie”.

Bij binnenkomst word je overweldigd door de compactheid van de expositie. De tijd van toen komt gewoon bij je binnen. Maar waar te beginnen? Een plattegrond op de balie bij de entree biedt uitkomst.

Het materiaal in de expositieruimte is oogstrelend. Professioneel opgebouwd waaraan veel andere exposities een voorbeeld kunnen nemen. “Dat komt niet in de laatste plaats door Heidi Wolters”, zo geeft Henk aan. “Wij hebben haar ingehuurd om samen met onze vrijwilligers de inhoud te bepalen en uiteindelijk vorm te geven en de PR te doen. Daarin is zij op voortreffelijke wijze geslaagd. De blikvanger is een mooie foto uit de oude doos (waarop Douwe Bangma nog prijkt!), gebruikt als affiche. De gehele lay-out van alle werkstukken ziet er verzorgd en bijzonder aantrekkelijk uit. 20220924 120214Alhoewel zij zakelijk was verbonden aan dit project, dacht zij mee met de afwegingen, de discussie en stak zij er ook eigen tijd in. We zijn erg blij met haar inzet die al veel heeft opgeleverd aan bijzondere producten”.

Voorbereidingen
Annemieke Kruse en Andries Bosscha brachten het idee. Het was 2020. Er werd gebrainstormd in een kleine groep. Had het idee body om er werkelijk iets van te maken? Maar Corona gooide roet in het eten.
Toen de draad weer werd opgepakt was het noodzaak om een goed en onderbouwd voorstel aan het bestuur van de vereniging Oudheidkamer Weststellingwerf te overhandigen. Midden 2021 bereikte een concreet voorstel het bestuur. Was het –inmiddels gegroeide project- financieel haalbaar? De afhankelijkheid van subsidies was overduidelijk. En subsidiegevers stellen eisen. Daarover werd overleg gevoerd. Alom: als er een tentoonstelling kwam, moest dat een relatie met de gemeente hebben. Maar meerdere subsidiegevers betekent meerdere eisen. Gelukkig stond de gemeente Weststellingwerf in het onderlinge overleg heel positief tegenover dit project en droeg bij in de kosten. Meerdere subsidiegevers, waaronder het "Iepen Mienskipfûns", zijn aangeschreven voor een bijdrage.    

Startproblemen
Henk schetst de moeilijke start. “Ondanks dat radio en krant werden ingeschakeld voor materiaal voor deze tentoonstelling, was de reactie nul. Pas toen wij startten met het persoonlijk benaderen van mensen die actief waren geweest in de jaren ‘60 tot ‘90, begon de bal te rollen. De bal werd een sneeuwbal: veel, soms te veel materiaal, zoals foto’s en informatie, werd aangeboden. Daarbij moesten we steeds onze focus scherp houden: het moet voldoen aan de concrete binding met de gemeente van de jaren 60 tot 90. Op grond van toegezegde subsidies konden we verder werken.
De voorbereidingsgroep werd uitgebreid. Minke Postma kwam na enkele gesprekken bij ons binnen en heeft onvoorstelbaar veel werk verricht; ze nam onder meer de uitwerking van de panelen op zich en verzamelde informatie die in de tijdlijn geplaatst kon worden. Overal in het huis van Minke was de tijdlijn terug te vinden; op de vloer, op tafels en stoelen, je kon het zo gek niet bedenken. En dan de moeilijke keuze om daaruit weer het juiste te selecteren voor de expositie. Met name de eindfase was spannend: komt het op tijd af. We hadden een deadline op 17 september, die hebben we redelijk kunnen halen. 20220924 111402Op 24 september konden we de tentoonstelling openen zoals gepland met een bijzonder feestelijk programma met leden van muziekschool "De Muziekzolder". In de eerste weken kwamen bijna 1000 bezoekers”.

Verbinding toen en nu
Henk raakt enthousiast over de verbindingen die vanuit deze expositie worden gelegd. “Doel is om de jongeren van nu kennis te laten maken met de jongeren van toen. Diverse schoolgroepen komen langs en krijgen een rondleiding. Bijzondere reacties omdat een kopietje snel gaat, maar hoe ging dat vroeger op het stencilapparaat? Dus: die apparatuur van toen staat er. 20220924 120159Confrontatie van gebruiksvoorwerpen en beleving van toen. Kleding, haardracht, voorwerpen…. en met name dat laatste schetst de snelle ontwikkeling van de laatste jaren. Geen idee van een cassettebandje; we hebben nu de IPod".

"Ook de komst van de meidengroepen gelijktijdig met senioren (ontmoeting in het kader van “Toen en nu”) levert een schat van informatie op; zij maken met elkaar stellingen die in november 2022 in de Raadszaal van de gemeente Weststellingwerf besproken worden. Er vindt een onderzoek door de leerlingen van groep 3 VWO van het Lindecollege (VWO) plaats naar “wat nodig is voor een ontmoetingsplek”. Dergelijke afspraken komen tot stand dankzij de goede contacten met diverse personen van Gemeente, Jeugdwerk, Lindecollege en diverse organisaties. Dat kost gewoon veel tijd en inzet. Daarnaast zijn er workshops gepland, waarvoor reeds attributen klaar staan in de expositieruimte: centrifuge-project om schilderwerkstukken te maken maar ook de groep "Pure Passion for Youth" draagt bij met haar graffiti workshops”.

Stellingwerfs
De teksten van de panelen zijn in het Stellingwerfs vertaald (door Geert Lantinga) en dat overzicht is ook voor de bezoeker aanwezig. "Daarmee wordt in ieder geval nog eens de verbinding met De Stellingwerven benadrukt”. Van de tentoonstelling is een catalogus gemaakt, waarin de Stellingwerfse teksten zijn opgenomen.

Boek over de roerige jaren ’60 tot ‘90
Henk geeft aan dat er nog gewerkt wordt aan een boek. Als de gelden daarvoor beschikbaar komen, zal er over dit tijdsbeeld in de Stellingwerven een boek verschijnen.

Beschouwing
Douwe was ook bij de opening op 24 september 2022 aanwezig, maar ’s middags na het gesprek met Henk bij het rustig bekijken van de expositie valt hem toch weer op dat je steeds iets nieuws ziet. Al was het maar de slogan “Tuk is Tuk” zei de boer "en ging naar Wolvega” (ontleend aan de tijden van de Tukkelfestijnen).

20220924 120118De expositie biedt veel, heel veel. Je moet het meemaken, zien en voelen.
Om iets van de sluier op te lichten: De teksten, foto’s en tekeningen op de panelen bieden tal van mogelijkheden om je gedachten te laten afdwalen, het materiaal op de inspiratietafel doet je hersens kraken, de naslagwerken leveren veel herinneringen op.
Daarnaast een lijst van (pop)groepen die optraden: van Cuby & Blizzards tot en met Focus, maar ook CCC Inc. waaruit later The Slumberband voortkwam. Beide groepen traden op in Weststellingwerf. Later verliet Ernst Jansz de Slumberband om de groep ....DOE MAAR! op te richten.
En om niet te wanhopen: De bekendste musicus John Eskes uit Wolvega krijgt een apart paneel bij de ingang. nozems hipsters 10Zijn leven, maar vooral zijn composities (van orkestregistraties tot blues nummers) zijn te vinden. Wat zou het fijn zijn dat deze composities nog eens een avondvullend programma opleveren! En waarom is er in Weststellingwerf nog geen straatnaam naar John Eskes vernoemd?

Dan staan we bij de entree, tevens uitgang. Nu zien we pas hoeveel mensen hebben meegewerkt aan dit succes; een mooie lijst van namen van medewerkers hangt daar waar je binnen kwam.

Slotsom
De expositie is alom de moeite waard en Henk, alle medewerkers en de vrijwilligers van de Oudheidkamer mogen oprecht trots zijn dat dit zo uit de verf is gekomen.
Zeer zeker de moeite waard om een bezoek te brengen en dat kan tot en met 17 december.

Openingstijden:
van woensdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.
Meer info hier.

  

Coproductie: Douwe en Harm

nivonlogo2

Nivon jongeren Wolvega

info@nivonjongeren.nl