Kruimelpad

Nivon jongeren Wolvega organiseerde in haar 10 jarig (zelfstandig) bestaan een aantal aansprekende festivals. Verder bezochten leden van de afdeling Wolvega landelijk georganiseerde festivals, de NIVON pinksterkampen in Eerbeek.

Nog steeds is TUKKEL een begrip in Wolvega. In totaal kwamen er drie edities van de grond. De sporthal aan de Sportlaan op voormalig park Lindenoord was het domein waar deze festivals plaats vonden. Ook werd begin jaren ’70 een mini-Tukkel georganiseerd. De documentatie van het eerste festival is gering, maar van Tukkel II en III geeft de informatie een goed beeld op welke wijze er in met name de voorbereidingen aan deze festivals is gewerkt. Bijzonder detail is dat de jongeren zo jong waren dat de contracten met bands door één van de ouders getekend moesten worden….

Naast het inrichten van een camping aan de rand van Wolvega, vervoerden we ook tientallen bezoekers na afloop naar een schuur bij de familie Postma aan de Heerenveenseweg in Oldeholtwolde. Deze jongeren hadden (soms) wel slaapzak bij zich, maar geen tent. Bij anekdotes wordt daarover een beeld geschetst.

Tukkel was een begrip in Wolvega en omgeving, zoals gezegd.  Naast de mini Tukkel werd een festivalwerkgroep ingesteld om onderzoek te doen naar nieuwe vormen van een festivalgebeuren. Dat wordt hierna beschreven met als titel “Festivalwerkgroep”.

De landelijke pinksterkampen waren in die jaren “happenings”. Eerbeek was de plaats waar het gebeurde, beter gezegd: kampeerterrein de Hallse Hull van het NIVON. In het natuurvriendenhuis ABK, ook op deze plek gelegen, vond de inschrijving plaats. Tent mee, zo’n duizend jongeren op het terrein, een grote konvo en diverse onderkomens voor kleinschaliger activiteiten: het was van vrijdagmiddag tot en met maandagmiddag een geweldig gebeuren. Veel Wolvegaasters hebben aan Pinksterkampen meegewerkt om deze tot een succes te maken.

nivonlogo2

Nivon jongeren Wolvega

info@nivonjongeren.nl